ACMP Nyhetsbrev December 2017

Newsletter

Christmas-Lights-Wallpaper-2 (1)Hej,

Här kommer årets sista nyhetsbrev.
Om du har tips på innehåll – läsning, webinarier, eller annat att inkludera i nästa års utgåvor så hör av dig till oss!

Styrelsen vill också passa på att tacka alla föreningens medlemmar för ett händelserikt och givande 2017 och önska er en riktigt god början på 2018!

Innehåll

Denna gång har nyhetsbrevet ett huvudtema: Agile Change Management

  • Kalendarium
  • Röster från ACMP’s Europakonferens ”Change Management Europe 2017” i Amsterdam 16-17 november
  • TEMA: Medlemsmötet 30 November: ”Agil Förändringsledning – modefluga eller absolut nödvändigt?”
  • TEMA: ACMP och Prosci-resurser kring Agil förändring
  • TEMA: Att driva förändring med Agila principer
  • Utvecklingsspåren – återblick från 2017
  • ACMP Webinarier
  • Prosci Webinarier
  • LinkedIn-grupper om Change Management
  • Uppdatering av ACMP Swedens webbplats
  • Bidra till nyhetsbrevet!

 

Kalendarium

december 2017 I december publicerar Ekonomistyrningsverket sin vägledning ”Att leda förändring i offentlig verksamhet”. Vägledningen bygger på ACMP:s öppna standard och har anpassats till svensk offentlig sektor tillsammans med tre stora myndigheter. Håll utkik på www.esv.se
31 december 2017 Nuvarande fönster för att certifiera sig som Certified Change Management Professional stänger. Läs mer här. ACMP erbjuder även förberedande coach-samtal den 12 eller 28 december.
15 februari Årsmöte i ACMP Chapter Sweden

Kontakta valberedningen Maria Widström för att nominera medlemmar till den nya styrelsen!

 20 mars (PRELIMINÄRT)  2018 års första medlemsmöte. Mer information kommer i framtida nyhetsbrev.

Röster från ACMP’s Europakonferens i Amsterdam 16-17 november

ACMP Europe Conference 2017

17-18 november gick ACMPs regionala konferens av stapeln i Amsterdam. Nedan följer  tankar och citat från några av de totalt arton svenskar som deltog.

Fantastiskt att inte behöva förklara VAD man gör och VARFÖR utan helt kasta sig in i HUR GÖR DU.

Jag tar med mig inspirerande föreläsningar, några berättelser som verkligen berörde med återkoppling till förändring och ”görandet”, konkreta verktyg och inte minst nätverkandet med intressanta diskussioner och nya kontakter.”

Spännande med en blandning av deltagare från Sydafrika, Australien, hela Europa och USA, och då inte bara från ACMPs kontor. Tyckte också det var spännande att så många talare fokuserade på ledarskapets roll i förändring, inte bara som sponsor utan som just ledare i det dagliga arbetet och hur det faktum att vi så länge befordrat på faktakompetens och inte ledaregenskaper slår ännu hårdare än tidigare

Kevin Murray sa att ”any business plan is a change plan” – så sant. Min tolkning är att inte statiskt ”hänga kvar”, utan att förstå och agera att ny/reviderad affärsplan också kräver förändring – och kunna leda förändring – för att kunna realiseras.

Det var jätteroligt att vara med och skapa input till fortsatt arbete med World Cafe sittningen där framtida krav på change management diskuterades och vad som krävs för att det ska vara naturligt att change finns med som en roll i ledningsgrupper

Mätbarhet var en av de saker som kom upp,och det var extra kul att vi från Sverige hade med Hans Tabbers som talade om att man kan mäta förändring och hur man kopplar mjuka saker som värderingar till hårda saker som måluppfyllnad

Jag blev positivt överraskad av Microsofts initiativ att ha en grupp av ca 150 personer på värdlsbasis som är förändringsledare och enbart jobbar med att få kunder att använda det de redan köpt av Microsoft för att utveckla sin verksamhet men som de inte använder fullt ut. De har satt ett arbetssätt att jobba igenom kundens prioriteringar och omsätta i förändring

Cory Banks pratade om att ”Do it with them, not to them”. Kort sammanfattat; låt teamet själva avgöra vad som fungerar för dem. Stötta dem, ge dem förutsättningar, utmana dem, låt dem få upptäcka möjligheter, för in kundens röst/behov till dem. Men lägg ej best practise på dem.

Det enda man önskar är att konferensen var mycket längre, att sessionerna inte var parallella så man inte behövde välja och att det inte var så långt mellan tillfällena i Europa…

konferens

Läs mer om konferensen i detta tidigare inlägg på vår site

Nästa chans att delta i en ACMP konferens blir den globala konferensen i Las Vegas, 25-28 mars 2018. Du hittar mer information om den här.


TEMA: Agile

Medlemsmöte 30 November: ”Agil Förändringsledning – modefluga eller absolut nödvändigt?”

dandypeopleEtt 20-tal medlemmar och gäster samlades hos Dandy People på Kungsgatan i Stockholm för att delta i årets sista medlemsmöte. För första gången i föreningens historia erbjöds också möjligheten att delta i ett medlemsmöte på distans via Skype, vilket en handfull medlemmar tacksamt utnyttjade. Vi behöver fortfarande vässa på tekniken, men det var ett experiment som gav mersmak!

Efter en kort intro till grunderna och nyheterna inom Agile samt till ramverken SAFe och LeSS, använde vi sedan Lean Coffee för att rösta fram och gemensamt diskutera ett antal frågeställningar kring hur Agile och Förändringsledning kan samverka. Bland de ämnen som vi byggde ny insikt kring kan nämnas ”Hur håller vi ihop förändringar som påverkar multipla team?” och ”Hur kan vi bryta ned förändring i mindre bitar?”.

Både presentationerna och inspelningarna finns på vår nya medlemsdel av denna sajt.

Tack vare en duktig moderator kunde även Skype-deltagarna delta i diskussionerna, vilket gjorde att det nya formatet direkt gav mervärde. Vi har därför fattat ett beslut om att fortsätta utveckla denna kanal under 2018 som en del av en ambition att bli mer digitala i syfte att öka tillgängligheten för våra medlemmar. Denna gång var det som sagt inte 100%-igt perfekt, varken tekniken i sig eller vår anpassning av upplägget för mötet till att det skulle sändas över webben, men vi kommer att utveckla detta! Kom gärna med tips och idéer!


ACMP och Prosci – resurser kring Agil Förändringsledning

Både vår moderorganisation och Prosci har ägnat mycket intresse åt agil förändringsledning de senaste åren. Nedan följer ett axplock av resurser från två dessa aktörer.


Att driva förändring med Agila principer

a4clogos-286x300.pngVi är för dåliga på att driva förändringar. Statistiken visar att 70% av våra förändringar inte når önskad effekt. Vi måste hitta nya sätt och verktyg för att lyckas oftare, som vi gör nu fungerar inte.

Mjukvaruindustrin var i samma situation för ca 20 år sedan och i den vevan föddes den Agila rörelsen. I sin artikel beskriver Catrin Brodin, egenföretagare och författare inom förändring, tillsammans med Johan Victor, egen företagare inom Agilt ledarskap, hur vi med hjälp av Agila principer och värden kan driva förändring på ett mer lättrörligt och effektivt sätt.


Utvecklingsspåren under 2017

Utveckling

Nedan följer en kortkort sammanfattning av året som gått i våra tre utvecklingsspår.

Högskolor

I utvecklingsområdet ”Högskolespåret” har ambitionen under 2017 varit att utforska hur change-management hanteras i den akademiska världen och i förlängningen se om det finns möjlighet att hitta ett samarbete mellan ACMP Sweden och högskolan; det vill säga en samverkan mellan ett mer praktiskt orienterat ACMP och en mer forskningsdriven akademi.
Vi har i en arbetsgrupp kartlagt utbudet i olika högskolor och universitet i landet genom att leta i kurskataloger och intervjua ett antal kurs-och programansvariga på bland annat Chalmers, Handelshögskolan, Mälardalens folkhögskola, Göteborgs universitet och KTH.  Ett fåtal intervjuer kvarstår att genomföra, men vi ser redan nu ett behov av en paketerad förstärkning av en change management föreläsning som vi skulle kunna erbjuda intresserade högskolor. Här kommer vi förmodligen peka ut en skola till att börja med, och kommer från nästa år att arbeta fram en föreläsning som är baserad på ACMP-standarden och riktad till studenter.

Tycker ni att det här låter intressant och vill vara med i arbetsgruppen, eller känner ni till ytterligare personer som är verksamma inom detta område på någon högskola och som vi borde kontakta?
Hör då av er till Maria Widström som koordinerar ”högskolespåret” !

Ledningsgrupper och förändringsledning

Arbetsgruppen har under 2017 tagit fram en presentation för ledningsgrupper med syfte att, i enlighet med ACMP Swedens mål, sprida kunskapen om vad förändringsledning är och vad det ger för just denna målgrupp. Efter att ha kört presentationen på prov både inom föreningens ramar och i ”skarpt” läge för en ledningsgrupp har arbetsgruppen samlat på sig ett antal förbättringsförslag som nu kommer att arbetas in i nästa version av presentationen som därefter kommer att göras tillgänglig för våra medlemmar på vår webbplats.

Kontakta Gustav Rönne om du är intresserad av att delta i arbetet med att ta fram nästa version av presentationen!

Projektledning och PMO

PMO-spåret startade upp sitt arbete under hösten, och har beslutat sig för att under 2018 fortsatt fokusera på frågan kring integration/samarbete och profilering i skärningspunkten mellan projektledningskontor (PMO) och förändringsledning.

Kontakta Lennart Arvius om du är intresserad av att delta i detta spår under 2018!


ACMP Change Management konferens 2018

Nästa års globala ACMP-konferens kommer att hållas i Las Vegas, Nevada, USA den 23-25 mars. Fram till 31 december kan man anmäla sig med ”Advanced Rate” rabatt, läs mer här.

Under konferensen ges fjorton Master Class-sessioner för förändringsledare med minst elva års professionell erfarenhet, anmälan till dessa görs här:

Det kommer dessutom att hållas konferenser före och efter själva eventet, mer information samt anmälan till dessa finns på konferensens website.


Webinarier från ACMP

Vår moderorganisation  sänder två webinarier varje månad. Dessutom spelas de in så att man kan titta i efterhand om man inte har möjlighet att delta ”Live”.

Kommande ACMP-webinarier:

12 december The ‘Millennial Problem’ Is Really an Adaption Problem
9 januari Changing the way we talk about change: Introducing media rich communication to increase stakeholder engagement

Du hittar hela listan på kommande webinarier här .

Tidigare ACMP-webinarier:

I vår moderorganisations ”Resource library” finns bl a ett antal webinarier inspelade. De senaste är:

Klicka HÄR för att se och lyssna på dessa webinarier (och även många andra som sänts tidigare) i efterhand.


 Webinarier från Prosci

Även Prosci erbjuder möjlighet att delta i Live webinarier eller att ta del av inspelningar i efterhand.

Kommande Prosci-webinarier:

6 eller 7 december Change Management Takes Change Management
13 eller 14 december Why Partner with Prosci

De senaste inspelade Prosci-webinarierna:

Du hittar anmälningsformulär samt inspelningar av tidigare genomförda Prosci-webinarier   här .


LinkedIn-grupper om Change Management

ACMP Sweden

I ACMP Sweden’s egen grupp, kan man både söka information och starta en lokal diskussion

ACMP Europe

ACMP har även en europeisk grupp med drygt 1 500 medlemmar.

ACMP Health Care & Hospitals Virtual Community

En branschinriktad grupp som ägnar sig åt förändringsarbete inom Health Care

ACMP Technology Virtual Community

En annan branschinriktad grupp som ägnar sig åt förändringsarbete i tekniska sammanhang

Organizational Change Practitioners

Har ingen koppling till ACMP men är en klassiker – nästan 60 000 medlemmar.

 Uppdatering av ACMP Swedens webbplats

Vi har uppdaterat  vår webbplats med en avdelning för information och material som enbart kommer att vara tillgänglig för föreningens medlemmar. Inloggningsuppgifter och instruktioner till denna resurs har skickats ut i ett separat meddelande till alla registrerade medlemmar.

Är du inte medlem än, men vill bli? Här hittar du mer information om hur du blir medlem i ACMP Sweden.


Vad vill du läsa om/bidra med till Nyhetsbrevet?

email

Hör av dig till oss och berätta!

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s