ACMP Nyhetsbrev December 2018

Newsletter

christmas-decorations-1816478_1920

Välkomna till 2018 års sista nyhetsbrev som, förutom en årshälsning och framåtblick från oss i styrelsen, också bland mycket annat innehåller en rapport från det senaste medlemsmötet samt information från vår moderorganisation ACMP Global och många lästips inför de kommande helgerna.

Vi önskar er en trevlig läsning,

Styrelsen


Innehåll

  • Kalendarium
  • Årshälsning från styrelsen
  • Medlemsmötet 26 november
  • Engage the Conversation
  • Utvecklingsarbetet i ACMP Global
  • Change Management 2019
  • Ökad exponering på LinkedIn
  • Kommande och tidigare webinarier
  • Lästips
  • Bidra med egna lästips!!
  • Matnyttigt innehåll på medlemssidorna!
  • GDPR

Kalendarium

Kalender 2018

31 december Deadline ACMP Call for White Papers, läs mer här
31 december Deadline för utlottningen av ACMP Swedens rabatterade plats till ACMP-konferensen i Orlando, läs mer nedan.
31 december Sista dag för CCMP-certifiering. Läs mer här 
11 januari 2019 Sista dag att nominera medlemmar till styrelsen för ACMP Global. Läs mer här
februari 2019 Årsmöte ACMP Sweden. Mer information kommer i framtida nyhetsbrev.
29 april – 1 maj 2019 ACMPs internationella konferens i Orlando

(mer info längre fram i detta nyhetsbrev)


Årshälsning från Styrelsen

Kära medlemmar,

Så här i december är det ju nära till hands att både se tillbaka på det gångna året och se fram emot det kommande.

Under 2018 har vi i den svenska avdelningen fått nästan 20 nya medlemmar; hållit 6 medlemsmöten med både föredrag (av externa och egna föreläsare), biokväll och seminarieövningar); fått igång vår onlineplattform Zoom så att även medlemmar som inte kan ta sig till möteslokalen kan delta både som åhörare och som deltagare i diskussioner); skickat ut (nästan) månatliga nyhetsbrev och fått igång våra inloggningsskyddade medlemssidor och kontinuerligt fyllt på dem med innehåll.

Vi har också satt igång ett samarbete med ACMP Norge, och kommer att ”koppla på” ACMP Danmark, som håller på att bildas, för att få en tydlig satsning på förändringsledning över hela Skandinavien.

Vårt utvecklingsspår ”Ledningsgrupper” levererade en presentation som är ett utmärkt verktyg för att övertyga ledningsgrupper, sponsorer och styrgrupper om värdet av en strukturerad förändringsledning för att åstadkomma bestående nytta.

Vårt utvecklingsspår ”Högskolor” genomförde en gästföreläsning för Masters-studenter på Göteborgs Universitet, och håller på att etablera ytterligare samarbeten.

I tillägg till våra aktiviteter i Sverige så har vår moderorganisation hållit ett antal webbinarier (finns att tillgå på acmpglobal.org), skickat ut ett stort antal nyhetsbrev, och naturligtvis hållit den årliga internationella konferensen ”Change Management”, som i år hölls i Las Vegas. Dessutom har man satt igång ett utvecklingsarbete för att förnya organisationen, öka medlemsnyttan och fortsätta expansionen till nya delar av världen. Om du missade årets ”Annual Member Meeting” 30 oktober så finns det inspelat på https://www.acmpglobal.org/page/member_webinars – väl värt att lyssna på!

Snart är det årsmöte (kallelse kommer), och då ska en ny styrelse väljas – kontakta valberedningens Maria Widström (maria.widstrom@improviate.se) om du är intresserad av att delta. Men även om man inte vill åta sig en styrelseplats så finns det goda möjligheter att delta i föreningen; t ex genom att föreslå eller t o m arrangera medlemsmöten, genom att bidra till nyhetsbreven, genom att hjälpa till med att utveckla vår webbplats eller bara genom att delta i diskussionen i vår LinkedIn – grupp. Hör av dig till acmpsweden@gmail.com !

Under 2019 kommer det att hända mycket spännande, t ex

 • fortsättning av organisationens utvecklingsarbete
 • konferensen ”Change Management 2019” i Orlando (läs mer om utlottning av en rabatterad plats längre fram i nyhetsbrevet!)
 • konferensen ”Change Management Europe” (plats ännu ej bestämd)
 • fördjupat samarbete över Skandinavien
 • medlemsmöten med spännande innehåll
 • och säkert mycket som vi inte kommit på än!
  Vad tycker ni fungerar bra? Vad kan bli bättre? Vad tycker ni vi ska ägna oss åt nästa år? Skicka ett mail till styrelsen med era tankar och idéer – vi blir bara så bra som våra medlemmar vill.

Tack för er medverkan under 2018 och välkomna igen nästa år!

Styrelsen


Medlemsmötet 26 november: Bestående förändring

echo-1983516_1920När projektet stänger och går hem, den första lanseringen har lyckats och pengarna börjar ta slut, då börjar det stora arbetet med att bibehålla det nya arbetssättet – alltför ofta fokuserar vi i förändringsarbete på att genomföra förändringen – sen pustar vi ut, och lägger kanske inte tillräckligt med kraft på att vårda resultatet och få ”den späda plantan” att överleva och ge bestående effekter på lång sikt. På medlemsmötet den 26 november diskuterade vi den här frågan ur olika perspektiv, både på plats hos Grandezza i Stockholm och över webben. Vi lyfte bland annat vanliga hinder för att bibehålla förändring, hantering av motstånd på kort och lång sikt, viktiga framgångsfaktorer och utbytte våra egna erfarenheter på detta tema.

Inspelning och dokumentation från mötet finns tillgängligt på vår medlemssida https://lnkd.in/dqr82Dr. Logga in med det lösenord du fått, och klicka sen på ”Dokumentation från medlemsmöten”.


Engage the Conversation

ACMP Global har dragit igång en kampanj för att lyfta fram sina medlemmars erfarenheter från och unika perspektiv på Change Management. Klicka in på denna länk för att lära känna några av dina kollegor i föreningen.


Utvecklingsarbete i ACMP Global

Vår organisation har nu funnits i drygt 7 år, och även om vi ständigt växer och utvecklas så har den internationella styrelsen beslutat att inleda ett arbete för att accelerera vår utveckling. Förhoppningsvis har alla läst det mailutskick som vår President Roxanne Brown skickade ut 26 september (om inte så hör av er så skickar vi en kopia).

Vi kommer att rapportera om hur detta arbete går, och är också oerhört tacksamma för er input! Hör av er till oss!


Change Management 2019

Change Management 2019

ACMP’s internationella konferens nästa år sker i Orlando 28/4 – 1/5. Läs mer på https://www.acmpconference.com/cm2019

OBS att konferensavgiften blir högre ju senare man anmäler sig:

 • Advanced rates ($ 1 855) till 13/1
 • Därefter $ 2 155

Anmälan görs på denna länk: https://www.acmpconference.com/cm2019/Join-Us/Register

Det fullständiga programmet som innehåller mer än 50 sessioner, 80 talare och 6 utbildningsspår, liksom otaliga möjligheter till nätverkande med andra förändringsledare, finns här.

Moderorganisationen har dragit igång en tävling som ni säkert sett beskrivas i nyhetsbreven från ACMP Global:

Road2ACMP2019_Players

The Road to Conference Challenge is an opportunity to learn more about our global chapters and win AMAZING prizes at Change Management 2019 in Orlando, Florida.

Here’s how it works:

Every Wednesday, January 30 – April 10, ACMP will send out an email highlighting its chapters. At the bottom of each email, there will be a link to PLAY. You will then be directed to answer 4 questions about the chapter. That’s it!

Läs mer på https://www.acmpglobal.org/page/road2cm2019


Rabatterad plats till Change Management 2019 i Orlando – Deadline 31 december!

Varje ACMP-avdelning har fått en kraftigt rabatterad plats (USD 850 i st f USD 1855 fram till 13 januari och USD 2155 därefter).

Styrelsen för ACMP Sweden har bestämt att som en potentiell ”julklapp” lotta ut platsen bland de medlemmar som är intresserade, med följande regler:

 1. Lottningen är öppen för alla som är medlemmar i ACMP Sweden per 16 december 2018 (dvs både har ett betalt medlemskap i ACMP och är ansluten till ACMP Sweden).
 2. Deadline för anmälan (görs till acmpsweden@gmail.com) är 31 december 2018 (så att intresserade som inte vinner, ändå har en chans att utnyttja den ”normala” rabatten före 13 januari).
 3. Vinnaren åtar sig att utnyttja sin vinst, dvs inte senare ångra sig så att platsen ”går förlorad”.
 4. Lottningen kommer att göras av en styrelsemedlem som inte själv deltar i utlottningen.
 5. Resultatet kommer att kommuniceras på vår webbplats och i mail till de som deltagit i lottningen.

children-593313_1920


Ökad exponering på LinkedIn

LinkedIn

Under 2018 har vi börjat synas mer och mer på LinkedIn. Några förslag vad du kan göra för att både öka din egen synlighet och visa nyttan och nöjet med att vara med i ACMP:

Gå med i ACMP Sweden’s LinkedIn-grupp om du inte redan har gjort det

I gruppen förs diskussioner, tipsas om aktiviteter m m. Gruppen är öppen för både medlemmar i ACMP och andra intresserade.

Bli aktiv i gruppen du också!

Visa att du är medlem i ACMP genom att ansluta till vår nya ”företagssida”

Lägg till i din LinkedIn-profil att du är medlem i ACMP, och länka till sidan.

Använd vår hashtag

När du gör ett inlägg på LinkedIn som har med förändringsledning att göra, fundera då på om det inte vore lämpligt att lägga till ”#ACMPSweden”. Då kommer ditt inlägg automatiskt att hamna högre upp i flödet för de som tidigare besökt våra inlägg!


Kommande och tidigare (inspelade) webinarier

webinar

Kommande ACMP-webinarier:

ENDAST FÖR MEDLEMMAR – KRÄVER INLOGGNING!

8 januari How to Use a Visual Model for Scoping Change to Enhance Stakeholder Readiness

Have you experienced putting considerable time and resources into drafting lengthy change strategy documents and then it is like pulling teeth to get thoughtful feedback from relevant stakeholders. No wonder so many change initiative leaders want to skip the strategy effort and pain and jump straight to the plan. But, what if we took a different approach? Could we articulate a change strategy in a short series of one-page visual models that are quick and easy to understand and take much less effort to gain valuable feedback? Experiments with clients since 2010 have led to my current PhD research and have demonstrated a resounding yes. Designing and using visual models, which leverage recent research in visual cognition, resulted in increased stakeholder engagement and early buy in and consequently more informed and useful feedback. In this session I will take you through the process of developing a visual model to define an envisioned scope of change based on a real-life change initiative in a hospital. I will also describe the change management and change design results achieved and the principles derived from the live research study.

https://www.acmpglobal.org/events/EventDetails.aspx?id=1173004

24 januari The Effect of an Employee’s Psychology on their Readiness for Change

There is a distinct and unique psychology to organizational change management. The psychological approach to managing employees through change requires understanding the psychological constructs of our employees called Psychological Capital. An in-depth understanding of psychological capital can empower OCM practitioners to craft more effective change communications, build readiness by targeting change management activities, and prepare their stakeholders for psychological change adoption. This is possible through the research-based foundations of both Psychological Capital and readiness for organizational change. By understanding the psychological needs of employees that impacts their readiness for change, change management professionals can more effectively engage employees prior to organizational change.

https://www.acmpglobal.org/events/EventDetails.aspx?id=1178733

Du hittar hela listan på kommande ACMP-webinarier här .

Tidigare ACMP-webinarier:

I vår moderorganisations ”Resource library” finns bl a ett antal webinarier inspelade. De senaste är:

 • Building Bridges: Explore how Southwest Airlines Leads through Change (11 december)
 • New Member Orientation Webinar (11 december)
 • Changing Culture – Using 21st Century Research on Behaviors and Habits (13 november)
 • Annual Member Meeting 2018 (30 oktober)
 • Embrace Your Inner Resiliency Ninja (25 oktober)

Klicka HÄR för att se och lyssna på dessa webinarier (och även många andra som sänts tidigare) i efterhand.

Webinarier från Prosci

Kommande webinarier:

Du hittar inspelningar av tidigare webinarier HÄR,
t ex

 • How to Build Change Capability with eLearning
 • Naming and Taming Resistance: Best Practices for Managing Resistance to Change
 • Making Change Stick: Best Practices for Reinforcing and Sustaining Change Outcomes
 • Using the New Prosci.com to Accelerate Your Success
 • Roles in Change Management


Lästips

bokmal.jpg

I varje nyhetsbrev samlar vi tips på intressanta artiklar, blogginlägg etc. De bästa av dem samlas också in på Medlemssidorna under respektive kategori.

Engaging Managers Through eLearning

Managers play critical roles in times of change. In fact, two decades of Prosci research and our collective experience have demonstrated how important managers are for organizational change success. After all, whom do employees affected by change go to when they are struggling?

Läs artikeln HÄR

Top 3 Ways to Make Change Stick

Last time we explored what can happen when there is no effort to actively sustain a change (SPOILER ALERT: it’s not good). Our research on this topic in the Reinforcing and Sustaining Change Outcomes report highlights several ways that change managers and organizations can successfully plan for and execute sustainment activities. But how do we make sure that our sustainment efforts achieve our goals and make changes stick? How can we make our sustainment effort stick?

Läs artikeln HÄR

LEDARSKAP FÖR FÖRÄNDRING – MINA 79 BÄSTA MISSTAG OCH ANNAT VÄRDEFULLT

Pontus Bodelsson, tidigare bl a VD för ett antal olika företag inom media har samlat sina erfarenheter i en bok (tack Åsa för tipset!):

”Jag har begått många misstag under mina 20 år som vd på olika företag i förändring. Det har utvecklat mitt ledarskap och min förändringskompetens, och i den här boken bjuds du på de 79 bästa misstagen – och lärdomarna de ledde fram till. Misstag är en konsekvens av att skapa nytt och ska ses som något värdefullt.”

Läs mer HÄR

Consequences of Not Actively Trying to Sustain Your Changes

Organizations of all shapes and sizes, even those that employ world-class change management on their project, can struggle to make changes stick after the go-live date. What many change managers, sponsors and leaders in these organizations fail to realize is that launching change is not the end of their work

Läs artikeln HÄR

New Research on Managing Resistance to and Sustaining Changes

This October, Prosci released findings from two new topical research studies, Managing Resistance to Change and Sustaining and Reinforcing Change Outcomes. These two separate studies bring together insights from hundreds of change practitioners with 833 contributing to Resistance and 659 contributing to Sustainment. Each study explored new challenges and best practices for these crucial topics, above and beyond what had been explored in the biennial Best Practices in Change Management study.

Läs artikeln HÄR

Overcoming Passive Resistance to Change

Recently, we talked about what change managers do to confront active, loud and direct resistance to a change. But as most of us know, that isn’t the only kind of resistance that we as change managers face on a project. Resistance can also be a quiet refusal to engage with a new solution, a 0% adoption of a new process, or lack of attendance at training or awareness projects designed to support the change. Here at Prosci, we call this kind of resistance passive resistance and it can be just as deadly to a project as its more active sibling.

Läs artikeln HÄR

The Case for Change Management Worksheet

While the data is quite clear that your projects will be more successful with change management, you may still find yourself working to justify change management to project team members and senior leaders in your organization…

Läs artikeln HÄR

Introducing Common Language for Change Through eLearning

Change initiatives often produce confusion and ambiguity both for us as change practitioners and for the people whose change journeys we are trying to support. This ambiguity can inhibit forward progress of a change initiative.

However, there is something we can do to help smooth the path for change practitioners and the people being impacted by change: introduce a common language for change. Introducing a common language around change opens opportunities for more effective conversations and allows for progress toward achieving outcomes. Let’s explore the value of having a common language for change, and then how to use eLearning to build this common language.

Läs artikeln HÄR

Supporting Project Results With eLearning

Over a decade of research supports that projects with excellent change management are six times more likely to achieve results as projects with poor change management. Engaging people in the people side of a change project also makes it more likely that the project will be delivered on time and on budget.

Läs artikeln HÄR

Building Change Capability with eLearning

Many organizations are looking to build enterprise-wide change management capabilities and equip employees, managers and leaders with the skills they need to lead themselves and others through change. Yet global dispersion, remote workforces, and sheer lack of time can often prohibit educating people in change management.

Läs artikeln HÄR

How to Address Active Resistance to Change

I have reached that stage in my life where all my close friends and family members have at least one toddler. This makes me the part-time uncle/babysitter/mommy-needs-a-break-and-daddy-is-sick fill in. I’m sharing this because I have spent more time around toddlers of a variety of temperaments and social skills than I ever imagined I would, and I have learned what many parents already know: Toddlers are the most resistant group of people I have ever met…

Läs artikeln HÄR

.

Bidra med egna lästips!!

Vi är övertygade om att många av er har goda tips till medlemssidorna, t ex på läsvärda böcker, artiklar, länkar etc!

Skicka just ditt (eller gärna flera!) tips till oss, och skriv i mailet

 • Författare
 • Titel
 • Kort beskrivning
 • (Gärna också en länk som närmare beskriver boken/artikeln)


Matnyttigt innehåll på medlemssidorna!

members-only-sign

Innehållet på medlemssidorna fylls på kontinuerligt! Hittills finns följande material upplagt:

 • Ledningsgruppspresentationen
 • ACMP Resource Library
 • Dokumentation från medlemsmöten 2017 och framåt
 • Lästips:
  • Ett 50-tal böcker
  • 2 undersökningsresultat från Prosci (länkar, kräver registrering men är gratis)
  • Ett 20-tal artiklar (grupperade på: Allmänt om CM, Enterprise CM, Business Case för CM, Agile CM och Förändringsledning och projektledning). (Länkar, vissa kräver registrering men är gratis)
 • Dokumentation från ACMP-konferenser (Länkar: vissa delar är allmänt tillgängliga, andra kräver den kod man fick när man deltog på konferensen)
 • Verktygstips
 • Länktips

Även om mycket av materialet är allmänt tillgängligt på olika ställen tror vi att det finns ett värde för våra medlemmar med en ”one-stop-shop” där allt finns samlat.

Inloggningsuppgifter och instruktioner till denna resurs har skickats ut i ett separat meddelande till alla registrerade medlemmar. Hör av dig om du inte fått det!

Är du inte medlem än, men vill bli? Här hittar du mer information om hur du blir medlem i ACMP Sweden.


GDPR

Här hittar du information om hur ACMP Sweden hanterar personuppgifter.


Vad vill du läsa om/bidra med till Nyhetsbrevet?

email

Hör av dig till oss och berätta!

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s