ACMP-möte 31 augusti: Förändringskommunikation (del 1 av 2)

Alla medlemmar (och en gäst vardera, som inte deltagit förut) önskas hjärtligt välkomna till höstens första möte i ACMP Sweden!

TEMA: Vad är affärsnytta med god förändringskommunikation?
Hur minskar vi risken för produktivitetstapp och hur injicerar vi målgruppen med energi när vi kör igång ett nytt förändringsinitiativ?

INNEHÅLL: Vi kommer att kika på:

Budskapsformulering
Ord betyder mycket. Vilka du väljer, hur du uttalar dem och när du säger dem. Det spelar också roll vem du är. Ett bra förändringsbudskap kan ha en vass kant. Det är bra att vara tydlig så att människor kan göra sina egna val. I sammanhanget med nya förändringar i en organisation är tydlighet om avsikter, mål och förväntningar viktigt. Alla förändringar är inte för alla. Du bör alltid försöka övertyga, men aldrig att övertala.

Storyn
Att berätta historier är en grundläggande del av livet. Att berätta historier är att vara människa. Vi behöver historier för att kunna förstå verkligheten, förstå vad som händer omkring oss. Om vi inte gillar eller får en bra historia skapar vi vår egen. Berättelser gör det lättare för oss att komma ihåg. Berättelser skapar en känsla av sammanhang och tillhörighet, men också motsatsen, de kan också främja oss från andra. En berättelse är ett verktyg för att sprida, förklara och engagera människor i förändring.

Visualisering
Storyn skapar bilder i våra huvuden, det är syftet. Ibland kan det dock vara till hjälpa att se vad andra menar, rent visuellt. Även abstrakta och visionär budskap går att visualisera. Bilder säger lika mycket som 999 ord.

Dialog
Vad är syftet med dialog. ”Consensus”, nej oftast inte därför. Dialog är ett format som har stor betydelse för vår förmåga att reflektera och förstå. En människa i början av en förändringsresa behöver förstå betydelsen för sig själv först, och även för de kollegor de bryr sig om, innan de blir mottagliga för nästa steg. Dialog är till för att hantera känslor. ”Vad tjänar jag på det?” Denna grundläggande fråga måste besvaras. Den besvaras oftast bäst och lättast i en konversation med andra. Vi kika på förutsättningar och ger tips till hur man skapar en bra dialog.

Peter Gustafson är VD och en av grundarna av Symbal år 2003. Han har en bakgrund som market researcher och management konsult från 90-talet och har jobbat med förändringskommunikation sedan millenniumskiftet. Var med och utvecklade förändringstrappan, tillsammans med personer på IKEA, som är en arbetsmodell för förändringskommunikation och som vi under åren har förfinat och framförallt byggt på med best-practice.

(Detta är det första av två seminarier på temat ”Kommunikation och lärande i förändring”. Del två kommer att hållas i november.)

VÄLKOMMEN!

TID OCH PLATS

TID: Tisdagen den 31 augusti kl 17:00 – 18:00 (max)

PLATS: Webmöte via Zoom (https://us02web.zoom.us/j/84281569129?pwd=TGlpdTl3eW5ic3A2OGhGelBKZVk4dz09)


ANMÄLAN

En Zoom-länk kommer att skickas ut någon dag i förväg till de som anmält sig.

ANMÄL DIG SENAST 29 AUGUSTI!

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s