ACMP Nyhetsbrev September 2019

Välkomna till höstens andra nyhetsbrev! Här hittar ni både information om sådant som skett (t ex dokumentation) och om sådant som är på gång!

Och glöm inte att reservera kvällen den 14 oktober för vår traditionella biokväll, där vi gemensamt tittar på föredrag från den globala konferensen och diskuterar efteråt. ACMP bjuder på popcorn!

Vi vill också gärna flagga för att alla förslag om verksamhet är oerhört välkomna – vi har ett gemensamt ansvar för att utveckla föreningen, och den blir bara så bra som vi medlemmar gör den till! Hör av er till någon i styrelsen eller till acmpsweden@gmail.com !

Vi önskar er en trevlig läsning!

Styrelsen

Innehåll

 • Kalendarium
 • Nya medlemmar
 • Samarbete med PMI Sweden
 • Medlemsmötet 12 september
 • Biokväll 14 oktober
 • Frukostmöte 19 november
 • Idéer till kommande möten
 • ”Change Management Europe 2019” i Frankfurt 28-29 oktober
 • ACMP-konferens i Sverige eller Norden 2020 eller 2021?
 • Kortare tid kvar till CM 2020 än du tror!
 • Visa din ACMP-tillhörighet på LinkedIn
 • The Power of ACMP Chapters
 • Kommande och inspelade webinarier
 • Lästips: Bokrecension och blogginlägg
 • Bidra med egna lästips!!
 • Matnyttigt innehåll på medlemssidorna!

Kalendarium

14 oktoberBiokväll med ACMP Sweden
28 – 29 oktoberChange Management Europe 2019 i Frankfurt
19 novemberFrukostmöte med ACMP Sweden

Nya medlemmar

ACMP har ju trevligt nog en kontinuerlig inströmning av nya medlemmar. Eftersom alla inte har möjlighet att komma på varje möte så att de kan presentera sig där så presenterar vi någon eller några av dem i varje nyhetsbrev. Vi har bett dem att kort presentera sig och tala om varför de gått med i ACMP:

Angelica Björkenrud: Jag har 16-års konsulterfarenhet i att driva förändringsarbete på både strategisk och operativ nivå hos privata och statliga företag. Idag arbetar jag sedan ett år tillbaka i en skandinavisk rollsom Change Management specialist inom Codan/Trygg-Hansa.

Jag gick med i ACMP för att få möjlighet till erfarenhetsutbyte, nätverkande och kunskap med likasinnade inom området!


Samarbete med PMI Sweden

Många ACMP-medlemmar driver förändringsarbete i projektform, och många projektledare är intresserade av att realisera förändringar och inte bara en projektleverans. Vad är därför mer logiskt än att närma oss varandra?

Därför inleder vi nu ett samarbete med den svenska avdelningen av PMI (Project Management Institute, Sweden Chapter). Vi kommer att fortsätta som självständiga organisationer, men ser på bägge håll att vi kompletterar varandra snarare än konkurrerar. Exempel på samarbetsområden som vi undersöker är:

 • delta på varandras arrangemang
 • tillgång till [åtminstone delar av] varandras strukturkapital
 • erfarenhetsutbyte
 • blogga hos varandra (hör av er om ni är intresserade av att hjälpa till!)
 • producera webinarier tillsammans (hör av er om ni är intresserade av att hjälpa till!)

Det kan tilläggas att vi inte är den enda del av ACMP som tittar på detta, både vår moderorganisation och andra chapters (t ex i Canada) är också på gång!


Medlemsmötet 12 september: Förändringsresan på Nya Karolinska

Ett 30-tal medlemmar och gäster samlades på Nya Karolinska för att få håra Petra Dannapfel, Susanne Akterin och Anna Fries berätta under rubriken ”Att införa något helt nytt i en komplex organisation – hur kan ambitioner och prestige påverka implementering?”.

Ett stort tack till våra gästföreläsare för en engagerande, öppenhjärtlig och prestigelös presentation!

Dokumentation (presentationerna, dock ingen inspelning denna gång pga önskemål från föredragshållarna att kunna tala fritt) finns på medlemssidorna.


Reservera datum: Biokväll 14 oktober

Om du inte redan gjort det: Reservera kvällen den 14 oktober!

Då är det nämligen dags för vår traditionella ”Movie Night”, då vi tittar på ett eller par utvalda inspelningar av presentationer från ”Change Management 2019” i Orlando.

Styrelsen håller på att göra en shortlist som ni kan välja bland när ni anmäler er – anmälningssidan kommer upp snart!


Vi behöver din hjälp: Frukostmöte 19 november

Vi tänkte pröva en ny mötesform – i stället för att avsluta arbetsdagen med ett ACMP-möte – varför inte BÖRJA dagen med ACMP?

Därför har vi tänkt att höstens sista möte blir ett frukostmöte – men varken innehåll, former eller plats är bestämda ännu – även om vi har en del idéer!

Därför ber vi om din hjälp!

Hör av dig till oss med tips om både vad vi ska ägna mötet åt, var som vore en lämplig plats, form för mötet osv!


Idéer till kommande möten

Som framgår så har vi redan de närmaste mötena inplanerade. Men vi är alltid på jakt efter fler förslag. Idéer från årsmötet:

 • Praktikfall
 • Agil Change Management
 • Gamification
 • Digital transformation
 • Metoder och modeller
 • Internationell utblick
 • Interaktivitet snarare än rena föreläsningar (och se till att det fungerar även för de som deltar på distans)

Vi är mycket angelägna om förslag – både på konkret innehåll för punkterna ovan och helt nya områden!

Hör av er! För att det ska bli en aktiv förening med intressant verksamhet så krävs att vi alla bidrar!


I oktober är det dags för Europakonferensen!

28-29 oktober är det dags för den regionala konferensen ”Change Management Europe”, som i år arrangeras i Frankfurt. Läs mer på konferensens webbplats.

Ett par av våra medlemmar är redan anmälda – men det kanske finns de som vi inte vet om? Lägg ut en blänkare i LinkedIn-gruppen så att ni hittar varandra!


Och snart borde det väl vara vår tur? Vi söker dig som vill vara med!

Är det inte dags för en svensk konferens? Eller kanske en gemensam nordisk? Eller varför skulle inte vi kunna stå som värdar för nästa europeiska konferens?

Vi har i ACMP Sweden startat en diskussion om att se om det skulle vara möjligt för oss att ansöka om att arrangera nästa europeiska konferens, som äger rum 2021. Som en förövning skulle vi kanske kunna arrangera en svensk, eller t o m nordisk, konferens 2020.

Hans Tabbers i den svenska styrelsen leder en arbetsgrupp som ska undersöka möjligheterna. Kontakta Hans om du vill delta, om du har tips på föreläsare, om du vet en bra lokal, eller om du har andra idéer!


Kortare tid än du tror till Change Management 2020!

Även om det är drygt 7 månader kvar till nästa års internationella ACMP-konferens ”Change Management 2020” i Anaheim, så kan du redan nu

 • boka tidigt med en rejäl (USD 600 fram till 29 november, mindre rabatt därefter fram till 24 januari) rabatt
 • anmäla dig som potentiell talare (DEADLINE 4 oktober!!)

Läs mer på konferenssajten!


Ökad exponering på LinkedIn

LinkedIn

Under 2018 har vi börjat synas mer och mer på LinkedIn. Några förslag vad du kan göra för att både öka din egen synlighet och visa nyttan och nöjet med att vara med i ACMP:

Gå med i ACMP Sweden’s LinkedIn-grupp om du inte redan har gjort det

gruppen förs diskussioner, tipsas om aktiviteter m m. Gruppen är öppen för både medlemmar i ACMP och andra intresserade.

Bli aktiv i gruppen du också!

Använd vår hashtag

När du gör ett inlägg på LinkedIn som har med förändringsledning att göra, fundera då på om det inte vore lämpligt att lägga till ”#ACMPSweden”. Då kommer ditt inlägg automatiskt att hamna högre upp i flödet för de som tidigare besökt våra inlägg!


The Power of ACMP Chapters

I ett av de senaste nyhetsbreven från vår moderorganisation fanns det några inspirerande kommentarer från medlemmar om värdet av att delta i ett Chapter:


Kommande och tidigare (inspelade) webinarier

webinar

Webinarier är ett bra sätt att utveckla sina kunskaper och dra nytta av andras erfarenheter. Många webinarier kan man också lyssna på i efterhand.

Kommande ACMP-webinarier:

ENDAST FÖR MEDLEMMAR – KRÄVER INLOGGNING!
Läs mer och anmäl dig på den internationella webplatsen (under Resource Library > Members-Only Webinars > Upcoming Webinars” (öppnas i en ny flik)”>”Professional Development > Resource Library > Members-Only Webinars > Upcoming Webinars”)

8 oktoberCulture as the Make-or-Break Factor in the Success of Transformational Change
Linda Ackerman Anderson

Culture permeates every aspect of the organization. It is the most under-attended factor when planning for major change, leading to the majority of change efforts never attaining adoption or sustainment. Culture either supports the success of your initiatives’ desired future or inhibits it.
Most traditional approaches to change do not understand the impact or importance of culture in the design of their content solutions. Most ignore identifying and integrating cultural imperatives in their assessments or plans. So often, culture is a bolt-on strategy or given over to change managers to fix after deployment. Neither works.
This session presents the 12 strategies to changing culture and explores 15 conditions for successful culture change.
24 oktoberStraight Talk – a critical ingredient for creating movement and change
Alex Wray

The inability to say it straight may be killing your change effort. From our 25 years with clients from the c-suite of global multinationals, to the frontline of the Silicon Valley start-ups, we’ve seen that no one is immune. We might know the “issue” but we struggle to address it.
Instead, we dance around the elephants. no one daring to face them down, let alone call them out. The impact? We are kept from wrapping our minds around the issues that matter most.
Lacking the capability for talking straight keeps teams and organizations stuck; painfully repeating patterns of ineffectiveness, year after year.
In a world of rapid-fire change and ever-growing uncertainty, it’s more important than ever to build the capability to get to the heart of the issue, fast.
This presentation promises practical insight into building the collective capability to get real about the real issue.

Du hittar hela listan på kommande ACMP-webinarier här .

Tidigare ACMP-webinarier:

I vår moderorganisations ”Resource library” finns bl a ett antal webinarier inspelade. De senaste är:

 • Using Emotional Intelligence to Identify and Address Resistance
 • PIVOT-Ability: Turn Change & Disruption into a Culture of Innovation & Resilience
 • The Change Mindset
 • Accountability and Making Change Stick
 • Dealing With Difficult People
 • Responsive Change
 • Mindfulness for Change Management – hitting change where it matters most
 • Culture First! Learning from the Pioneers of the Digital Revolution

Klicka HÄR för att se och lyssna på dessa webinarier (och även många andra som sänts tidigare) i efterhand.

Kommande webinarier från Prosci

Prosci’s webinarier hittar du HÄR.

25 september (finns inspelat)Building ECM Capability:
Part 1: Organizational Agility as a Strategic Imperative
2 oktober
3 oktober
Building ECM Capability:
Part 2: Bringing Structure and Intent to your ECM Capabilities
9 oktober
10 oktober
Building ECM Capability:
Part 3: Create a Shared Understanding of Organizational Change Maturity

Tidigare webinarier från Prosci

Du hittar inspelningar av tidigare webinarier HÄR,
t ex

 • Integrating Change Management and Project Management
 • Five Tenets of Change Management
 • ADKAR: A Model for Individual Change
 • Elevate Your Influence by Speaking the Language of Value

”Tim Talks” – 5-minutersvideo från Prosci

Tim Creasey, Chief Innovation Officer på Prosci, spelar in 5-minuterssamtal om olika aspekter av Change Management. Du kan hitta dem på Prosci’s bloggsida. Bland de senaste:

 • Back to the basics
 • The Change Management Maturity Model

Lästips

bokmal.jpg

I varje nyhetsbrev samlar vi tips på intressanta artiklar, blogginlägg etc. De bästa av dem samlas också in på Medlemssidorna under respektive kategori.

OBS: Prosci är väldigt duktiga på att skicka ut nyhetsbrev, så det blir en ganska stor dominans av deras material här. Kom gärna med tips på andra källor!


BOKRECENSION

Förändringsledning (Anette Hallin, Anna Olsson och Maria Widström):

OBS: Anna och Maria är medlemmar i ACMP och bland grundarna av ACMP Sweden. Recensionen är därför kanske inte helt opartisk!

Den första delen av boken ger en både bred och djup beskrivning av området, hur det vuxit fram med bidrag från olika discipliner, var det står idag och hur det ser ut att utvecklas framöver. Detta ger en god förståelse av både vad förändringsledning kan åstadkomma och var fallgroparna ligger.

Den andra delen av boken är en mer traditionell processmodell för hur man kan genomföra ett förändringsarbete. Även om den naturligtvis inte är på samma detaljerade nivå som t ex ACMP’s The Standard for Change Management eller Prosci’s ADKAR-modell så ger den en god beskrivning av ett rekommenderat arbetssätt, och kan användas som stöd och checklista för planeringen. Dessutom är den på en lagom nivå för att kommunicera med sponsorer och styrgrupper och förklara varför förändringsledning bidrar till ett lyckat resultat.

De teoretiska delarna av boken varvas med citat och utdrag ur praktikfall, vilket ger en bra verklighetsförankring.

Bokens styrka är just kombinationen av de två delarna, att den inte går direkt på ”Så här gör man” utan börjar med att skapa en förståelse för ”Varför gör man så”.

Läs mer på författarnas webbplats forandringsledning.com ! (Där flaggar de också för en ”Förändringskonferens” 13 februari 2020)


Artiklar och blogginlägg från Prosci:

Prosci’s blogg publiceras ofta intressanta inlägg, t ex

 • Your Virtual Coach: A Passenger on Your Change Journey
 • The Why Behind the Five Levers of Change Management
 • 5 Tips for Better Communications Around Change
 • What Is Enterprise Change Management?
 • Why Organizations Need to Make Change Management a Core Competency

Bidra med egna lästips!!

Vi är övertygade om att många av er har goda tips till medlemssidorna, t ex på läsvärda böcker, artiklar, länkar etc!

Skicka just ditt (eller gärna flera!) tips till oss, och skriv i mailet

 • Författare
 • Titel
 • Kort beskrivning
 • (Gärna också en länk som närmare beskriver boken/artikeln)

Matnyttigt innehåll på medlemssidorna!

members-only-sign

Innehållet på medlemssidorna fylls på kontinuerligt! Hittills finns följande material upplagt:

 • Ledningsgruppspresentationen
 • ACMP Resource Library
 • Dokumentation från medlemsmöten 2017 och framåt
 • Lästips:
  • Ett 50-tal böcker
  • 2 undersökningsresultat från Prosci (länkar, kräver registrering men är gratis)
  • Ett 20-tal artiklar (grupperade på: Allmänt om CM, Enterprise CM, Business Case för CM, Agile CM och Förändringsledning och projektledning). (Länkar, vissa kräver registrering men är gratis)
 • Dokumentation från ACMP-konferenser (Länkar: vissa delar är allmänt tillgängliga, andra kräver den kod man fick när man deltog på konferensen)
 • Verktygstips
 • Länktips

Även om mycket av materialet är allmänt tillgängligt på olika ställen tror vi att det finns ett värde för våra medlemmar med en ”one-stop-shop” där allt finns samlat.

Inloggningsuppgifter och instruktioner till denna resurs har skickats ut i ett separat meddelande till alla registrerade medlemmar. Hör av dig om du inte fått det!

Är du inte medlem än, men vill bli? Här hittar du mer information om hur du blir medlem i ACMP Sweden.


GDPR

Här hittar du information om hur ACMP Sweden hanterar personuppgifter.


Vad vill du läsa om/bidra med till Nyhetsbrevet?

email

Hör av dig till oss och berätta!

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s